Ce trebuie sa stii despre un porcusor de Guineea
![porcusor de Guineea](https://www.earticoleonline.ro/wp-content/uploads/2018/08/porcusor-de-Guineea-1.jpg)
Un porcusor de Guineea este unul dintre cele mai dragalase rozatoare pe care le poti tine in casa. Pe langa aspectul lor dragut, porcusorii de Guineea sunt si energici si amuzanti. Daca te-ai hotarat sa iti iei unul, trebuie sa stii cateva lucruri despre cum sa il ingrijesti. Nu te speria, este un animal usor de ingrijit si nu presupune multe investitii.
Ce trebuie sa stii cand iti alegi un porcusor de Guineea
Porcusorii de Guineea nu sunt animale singuratice. De aceea, de preferat ar fi sa iti iei doi porcusori. In cazul in care nu vrei sa iti faca pui, ia doua femele sau doi masculi.
Asigura-te ca este sanatos. Iti poti da seama dupa aspectul robust, ochii stralucitori, nasul fara rani, blana stralucitoare si comportament vioi. Controleaza-i gura si urechile sa nu aiba infectii.
Speranta medie de viata a unui porcusor de Guineea este intre 5 si 7 ani.
Sunt animale de companie ideale pentru copii deoarece nu musca si nu zgarie, sunt docili si pot fi imblanziti usor. Sunt niste rozatoare iubitoare si au capacitatea de a recunoaste persoanele.
Exista 8 rase de porcusori care difera in functie de aspectul parului. Pot avea culori diferite si blana poate fi scurta si aspra sau lunga si fina.
Amenajarea custii si a spatiului unde se va juca
Cusca poate fi cat mai mare pentru a avea loc sa se plimbe deoarece sunt niste animale active. De asemenea, porcusorii sunt foarte jucausi, asa ca puneti in cusca accesorii care sa-i antreneze. De exemplu, le place sa se invarta pe roti sau sa se ascunda in casute sau tuneluri.
Cand achizitionati cusca, asigurati-va ca este bine securizata. Poate roade unele piese ale custii si se poate rani sau poate scapa. Un plus ar fi daca este dotata cu recipiente pentru apa si mancare. Astfel il poti hrani mai usor si nu i se va amesteca mancarea cu talasul.
Urmatorul pas este sa puneti in cusca asternutul pentru rozatoare. Acesta poate fi de mai multe feluri: talas, asternut din hartie, din stiulete de porumb sau nisip.
Porcusorii au tendinta de a-si face nevoile intr-un singur loc, astfel ca se va curate zilnic acel loc. Cusca se va curata in intregime o data pe saptamana.
Alimentatia porcusorilor de Guineea
La fel ca oamenii, nu isi pot sintetiza singuri vitamina C. Mancarea speciala pentru ei nu contine suficienta vitamina C. De aceea este nevoie sa ii oferiti fructe, legume si verdeturi.
Porcusorii mananca foarte mult si tot timpul vor sa rontaie ceva. Asta se datoreaza faptului si ca incisivii lor cresc in continuu si trebuie sa ii toceasca. Asigurati-le mereu sursa necesara de apa.
Ce le puteti oferi de mancare:
- Legume: morcovi, broccoli, patrunjel, varza, conopida, rosii, ardei gras, salata verde, etc.
- Fructe: mere, portocale, macese, banana, piersici, cirese, prune, mandarine, etc.
- Altele alimente: paine prajita sau uscata, fan, ramuri de pomi fructiferi.
Cum se ingrijesc porcusorii de Guineea
Un porcusor de Guineea nu este greu de intretinut. Este un animal rezistent si sanatos in general. Nu necesita vaccinari sau vizite dese la veterinar. Au nevoie insa de deparazitari o data la 3-4 luni cu solutii spot-on sau pudre. Foarte rar se pot alege cu afectiuni daca intra in contact cu parazitii externi. Cele mai intalnite afectiuni la ei sunt diareea si scorbutul.
Le place temperatura care se incadreaza intre 18 si 24 de grade Celsius si nu le plac sunetele puternice.
Blana lor are nevoie de periaj si tuns, iar unghiile pot fi taiate daca sunt prea lungi. Aveti grija sa nu le ajungeti la venele din interior.
Ii puteti spala de doua ori pe an, dar cu atenti ca apa sa nu le intre in ochi sau urechi.
Stiati ca?
- Porcusorii de Guineea nu sunt inruditi cu porcii, insa li se spune asa datorita sunetelor pe care le scot atunci cand comunica.
- Nu provin din Guinea, insa acest nume li s-a dat datorita faptului ca in Marea Britanie erau vanduti pentru o “guinee” (moneda din secolul 16).
- Chiar daca nu se observa, au coada. Aceasta este prelungirea coloanei vertebrale.
- Puii se nasc cu ochii deschisi, cu dinti si cu blana, iar la 3 ore de la nastere sun capabili sa alerge.