Febra la copii – Cauze si simptome

Ca parinte, stii cat de stresant poate fi ca micutul tau sa aiba febra. Cu toate acestea, este important de avut in vedere ca febra in sine nu dauneaza si, de obicei, dispare in 72 de ore. Febra este un semn ca sistemul imunitar face ceea ce a fost conceput sa faca: ajuta organismul sa scape de boli, cum ar fi raceala sau alte infectii virale.
Dar ce temperatura ar putea fi motiv de ingrijorare? Si ce masuri ar trebui luate inainte de a solicita ajutorul medicului?
Ce temperatura ar trebui sa aiba un copil sanatos?
O temperatura normala a corpului difera de la copil la copil si poate sa varieze pe parcursul zilei. Temperaturile normale variaza de la 36 la 37 de grade Celsius. Orice temperatura peste 37.5 grade Celsius (cand este masurata oral cu un termometru) este considerata febra atat la copii, cat si la adulti.
Cu toate acestea, este important sa retii ca valoarea aratata de termometru este mai putin importanta decat alte simptome asociate sau de actiunile copilului tau.
Deoarece febra poate fi asociata cu boli precum pneumonia, infectiile tractului urinar, infectiile urechii, meningita si alte infectii grave, este important sa acorzi o atentie deosebita modului in care se simte sau se comporta copilul tau. Ia in considerare, de asemenea, de cat timp se simte rau copilul inainte de a lua orice decizie.
Alte cauze ale febrei la copii
- Supraincalzirea din cauza purtarii unor haine prea groase;
- Petrecerea unui timp indelungat la soare;
- Reactia in urma unei vaccinari.
Simptomele febrei la copii
- Agitatie;
- Obraji transpirati sau inrositi;
- Frunte, spate sau stomac ce se simte fierbinte la atingere;
- Lipsa de interes pentru joc sau lipsa de energie;
- Probleme de somn;
- Apetit alimentar scazut;
- Convulsii.
Daca micutul tau are febra, este important sa folosesti un termometru pentru copii in asa fel incat sa ii masori temperatura exacta. Evaluarea temperaturii copilului prin atingere nu este o reflectare corecta a temperaturii interne a corpului. In plus, citirea termometrului te va ajuta sa decizi daca trebuie sa iei masuri suplimentare si sa apelezi la ajutorul medicului.