Cum sa te diferentiezi de concurenta in domeniul horeca
Concurenta nu trebuie privita intotdeauna cu teama. Adesea, in domeniul horeca, reprezinta un stimulent pentru companii si astfel, sunt incurajate constant sa se autodepaseasca pentru a genera servicii si bunuri de cea mai buna calitate.
Cu toate acestea, diferentierea este foarte importanta. Putem spune ca de ea depinde intregul succes al business-ului.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te diferentiezi de concurenta daca ai un business in domeniul horeca:
Puncteaza pe cel mai important beneficiu
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te-ai hotarat sa te diferentiezi de concurenta este sa te pui in locul clientul si sa iti adresezi urmatoarea intrebare: “ Daca as fi un potential client ce m-ar determina sa aleg acest restaurant in detrimentul concurentei?”. Ei bine, aceasta intrebare atrage dupa sine o serie de beneficii pe care le poti folosi pentru a te diferentia de concurenta:
• Calitate;
• Preturi mici;
• Cele mai bune echipamente horeca;
• Personal specializat.
Dupa ce ai aflat cele mai importante beneficii ale business-ului tau, este momentul sa alegi doar unul si sa-l scoti in evidenta. Probabil esti tentat sa crezi ca pretul te poate diferentia de concurenta, insa aceasta nu este intotdeauna varianta cea mai corecta. O afacere trebuie sa fie profitabila, deci scaderea preturilor nu reprezinta cea mai buna optiune, mai ales pe termen lung.
Tine cont de feedback-ul primit din partea actualilor si fostilor clienti
Fa-ti timp si discuta cu actualii si fostii tai clienti pentru a afla cat mai multe informatii cu privire la business-ul tau. Pregateste o serie de intrebari de genul:
• De ce ne-ai ales tocmai pe noi in detrimentul concurentei?
• Ce iti place si ce nu iti place la serviciile sau produsele noastre?
• Ce beneficii sau avantaje ai obtinut in urma consumului produselor noastre?
Prima intrebare este, de departe, cea mai importanta deoarece poti afla raspunsuri pretioase pe baza carora sa iti focusezi toata atentia.
Echipamentele horeca te pot diferentia de concurenta
Dotarea bucatariei unui restaurant cu echipamente horeca profesionale poate fi o investitie mare, insa este una inteligenta, de durata. Printre aspectele ce te pot diferentia de concurenta se numara si echipamentele folosite. Chiar daca nu sunt la vedere si nu le poti arata clientilor, ele se vor regasi in calitatea, gustul si timpul de preparare ale produselor.
Concurenta este omniprezenta in domeniul horeca, poate mai mult decat in orice alt sector. Zilnic se deschid noi restaurante, ceea ce inseamna ca apar constant concurenti in fata carora trebuie sa te diferentiezi. Nu trebuie sa privesti acest aspect ca fiind unul negativ, ci din contra, trebuie sa iti concentrezi atentia asupra monitorizarii si a aspectelor prin care reusesti sa te autodepasesti.
Concurenta nu este prezenta pentru a-ti destabiliza business-ul, ci pentru a-l propulsa. Pentru a-l face mai bun, mai performant si implicit mai profitabil. Asadar, atat tu, cat si clientii tai veti avea de castigat.