Ce poti face cu o carota diamantata?

Ai tot auzit despre carote diamantate, dar nu stii ce sunt. Sau poate ai vazut oferte intr-un magazin online discuri diamantate si carote, dar nu stii la ce se foloseste o carota diamantata. In continuare, te vom ajuta cu informatii utile, pentru a sti ce poti face cu o carota diamantata.

Ce este si ce poti face cu o carota diamantata?

Carota diamantata este un burghiu care taie gauri mari in zidarie si beton, eliminind partea centrala a gaurii – miezul – pe masura ce taie. Exista carote diamantate de diverse dimensiuni, special confectionate pentru gauri specifice. De exemplu, carotele diamantate sunt confectionate pentru a da gauri in pereti pentru hota, doze priza, tevi de gaz si alte cabluri si tevi.

Carota diamantata este ideala pentru a da gauri in materiale dure, precum:

  • Sticla
  • Piatra, pietre presioase
  • Ceramica, portelan, dale, placi
  • Lemn foarte dur
  • Zidarie
  • Beton

Atunci cand alegi carota diamantata, trebuie sa tii cont de materialul pe care trebuie sa il gauresti. Asta deoarece carotele diamantate au diverse dimensiuni, fiind confectionate special in functie de tipul de material si de diametrul pe care trebuie sa il aiba gaura. Nu se recomanda utilizarea carotelor diamantate pentru a gauri materiale precum metalul, lemnul moale sau plasticul. Aceste materiale sunt prea moi si pot bloca diamantele de pe carota.

Diamantul este cel mai dur material, astfel ca poate fi utilizata carota diamantata pentru a taia orice material dur. Totusi, in cazul in care trebuie sa folosesti carota diamantata pentru a gauri materiale extrem de dure, precum safirul, va trebui sa te inarmezi cu timp si rabdare.

Carota diamantata este goala in interior. Exact ca si in cazul celorlalte unelte pentru taiat cu diamante, este recomandat sa utilizezi apa ca lubrifiant si un agent de racite. Fiind cu miezul gol, carota diamantata permite apei sa curga in interiorul si in jurul miezului interior, pe masura ce gauresti, astfel incat elimina resturile ramase in urma gauririi. Pe masura ce gauresti materialul cu ajutorul carotei diamantate, apa patrunde in mijlocul acesteia. Astfel, este prelungita durata de viata a carotei diamantate si ajuta la preventia craparii sau sfarmarii materialului pe care il gauresti.

Care este diferenta intre carota diamantata sinterizata, argintata prin galvanizare sau acoperita cu diamant?

Carotele galvanizate sau acoperite cu diamant sunt lipide de burghiu prin folosirea nichelului intr-un singur strat. Nu sunt la fel de durabile precum carotele sinterizate, dar reprezinta optiunea mai putin costisitoare.

Carotele diamantate sinterizate sunt legate la matrice la temperaturi foarte ridicate, astfel ca au numeroase straturi de diamante care prin repastilare sau curatare cu o piatra de oxid de aluminiu ajuta la mentinerea duratei de viata a carotei, intrucat de cate ori se uzeaza un strat de diamante, este dezvaluit unul nou.

In cazul carotelor de diamant galvanizate sau acoperite, diamantele sunt acoperite pe o parte din otel intr-un singur strat, astfel ca odata ce acest strat este uzat, carota trebuie inlocuita. Aceste tipuri de carota sunt cele mai populare, dar si cele mai economice tipuri.

Carotele diamantate sinterizate au mai multe straturi de diamante si, prin urmare, au o durata de viata crescuta. Ele sunt, de asemenea, o optiune mai costisitoare. Carotele diamantate sinterizate necesita curatare sau repastilare inainte de utilizare si dupa fiecare utilizare, cu o piatra de oxid de aluminiu, lucru ce dezvaluie un strat nou de diamante de fiecare data. Exista de asemenea servicii de repastilare carota la care se poate apela.

Cat dureaza si cat poate fi utilizata o carota diamantata?

Durata de viata a unei carote diamantate depinde de numerosi factori, preucm: viteza, lubrifiantul utilizat, presiune si densitatea materialului pe care il gauresti. Consulta Scara de Duritate Mohs pentru a vedea o comparatie intre diferitele materiale. Astfel, vei reusi sa iti faci o idee despre cat de dur este materialul pe care vrei sa il gauresti si cam cat ar putea dura sa ajungi la final.

Pentru a maximiza durata de viata a carotei diamantate si pentru a preveni ca materialul pe care il gauresti sa crape, asigura-te ca folosesti presiune minima sau chiar deloc, mentine viteza la cea mai mica treapta si asigura-te ca atat carota, cat si materialul sunt racite cu apa din belsug.

Ce probleme pot aparea in utilizarea carotei diamantate?

In cazul in care simti miros de ars in timp ce utilizezi carota diamantata, trebuie sa te opresti. Fie viteza este prea mare, fie aplici prea multa presiune. Carota diamantata nu ar trebui sa fie niciodata fierbinte, nici macar calda. Redu viteza la minim si incepe apoi la viteza mica, pe care o cresti treptat, pe masura ce carota patrunde prin material. Totusi, este recomandat sa mentii o viteza redusa constant. Daca viteza este prea mare, carota se va supraincalzi, iar materialul poate crapa. In plus, acest lucru va determina uzarea mai rapida a carotei, adica va scurta durata de viata a acesteia.

In ceea ce priveste viteza, se recomanda sa utilizezi carota diamantata la viteza mica, in special atunci cand faci gaura initiala. Acest lucru te ajuta sa previi orice potentiale crapaturi ale materialului, precum si sa mentii durata de viata a carotei. In cazul in care trebuie sa gauresti prin toata grosimea materialului si maresti viteza pe parcurs, este recomandat sa o reduci cand te apropii de finalul gaurii, pentru a preveni aparitia unor crapaturi.

Daca diamantele se desprind sau cad de pe carota, probabil este prea multa presiune aplicata. In acest caz, lasa carota sa isi faca treaba si aplica doar putina presiune.

Pentru ca totul sa decurga bine si carota sa nu se uzeze prea repede, trebuie sa tii cont de trei aspecte: viteza redusa, agent de racire si presiune minima.

Utilizarea in siguranta a carotei diamantata

Atunci cand garesti cu o carota diamantata, indiferent de tipul de material pe care il gauresti, este recomandat sa porti ochelari si echipament de protectie. De asemenea, este necesar sa ai grija la utilizarea apei in apropierea burghiului cu carota diamantata.

Apa poate fi alimentata fie prin intermediul unei pompe, fie printr-un robinet de scurgere, printr-o scurgere, sau prin scufundarea materialului in apa. In cazut in care gaura este data in perete, poti impregna apa in perete cu ajutorul unui burete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *