Inceputul drumului in antreprenoriat – singur sau alaturi de asociati?
Sa-ti deschizi un business nu este asa de simplu pe cat pare, mai ales atunci cand treci peste pasul documentarii despre piata in care urmeaza sa activezi. Pe langa obstacolele care pot aparea pe parcurs, exista si frica de esec sau de insuficienta resurselor financiare. Atunci cand se lovesc de aceste probleme, cei mai multi dintre antreprenorii aflati la inceput de drum aleg sa paseasca mai departe alaturi de un asociat. In schimb, antreprenorii care au dobandit suficienti ani de experienta recomanda sa iti infiintezi o afacere de unul singur. Iar acum apare intrebarea: “Care este cea mai buna varianta?”.
Bineinteles ca nu exista un raspuns universal si ca decizia rezulta in urma unei analize amanuntite a ambelor variante. Daca vei continua sa citesti acest articol vei afla care sunt avantajele si dezavantajele demararii unui business pe cont propriul sau alaturi de cineva.
Infiintarea unei firme pe cont propriu – ce presupune
Nu e usor sa pornesti de unul singur pe un drum mai putin cunoscut, insa riscurile vin la pachet si cu o multime de beneficii. Iata care sunt!
Avantaje
Nu esti conditionat de parerile altora – atunci cand esti actionar unic in cadrul business-ului tau, poti lua decizii de unul singur, fara a fi nevoit sa tii cont de opiniile celorlalti. Bineinteles ca te poti consulta si cu alte persoane, dar tu iei marea hotarare.
Profitul iti apartine doar tie – unul dintre cele importante avantaje ale infiintarii unei firme pe cont propriu este reprezentat de faptul ca profitul nu trebuie impartit cu altcineva.
Nu vor exista presiuni generate de eventuale conflicturi intre tine si asociati – un business trebuie sa iti ofere numai momente de bucurie, dar atunci cand esti presat de persoanele din jurul tau fericirea dispare.
Tu esti singurul care decide urmatoarea destinatie a profiturilor tale – reinvestitii sau scop personal.
Dezavantaje
Timpul liber este limitat – sa intretii un business de unul singur inseamna mult timp consumat, deci mai putin timp liber.
Nu te bucuri de sfaturi din partea altor persoane profund implicate in afacere – este drept ca poti cere sfaturi apropiatilor tai, insa nu este la fel ca atunci cand discuti cu o persoana care a participat inca de la inceput la dezvoltarea business-ului. Mai mult decat atat, exista anumite informatii confidentiale pe care nu le poti expune oricui, ci doar asociatului tau.
Cand ai pornit de unul singur o afacere, trebuie sa iei in calcul trebuie sa detii capitalul necesar demararii business-ului.
Infiintarea unei firme alaturi de unul sau mai multi parteneri
La fel ca in cazul anterior, infiintarea unei firme alaturi de unul sau mai multi parteneri prezinta o serie de avantaje, dar si dezavantaje!
Avantaje
Sansele ca numaul de oportunitati sa fie in crestere sunt mai mari – daca iti doresti sa te faci remarcat in lumea antreprenoriatului si sa atingi succesul este necesar sa identifici cat mai multe oportunitati. Atunci cand ai alaturi de tine un partener experimentat, sansele cresc fara doar si poate.
Ai parte de sprijin in privinta acumularii de resurse financiare – cu toate ca exista o multime de variante pentru a obtine capitalul necesar demararii afacere, cum ar fi un imprumut bancar, este indicat sa ai un asociat alaturi in privinta sprijinului financiar. Efortul va fi egal de ambele parti si astfel nu vei mai fi nevoit sa achiti dobanzi si comisioane.
Crearea unei echipe pregatite sa contribuie la obtinerea succesului – cand iti alegi asociatii potriviti, succesul este mai aproape decat te astepti. Cunostintele tehnice impreuna cu cele de management sau poate chiar marketing vor contribui la o dezvoltare prospera. Retine! Cand competentele se aduna intr-un singur loc, atuurile sunt de partea afacerii tale!
Dezavantaje
Probabilitatea ca deciziile sa fie greu de luat este mai mare – atunci cand ai parte de pareri multiple, hotararea nu este foarte simpla.
Profitul trebuie impartit in mod egal tuturor asociatilor.
Avantaje si dezavantaje exista in ambele cazuri, totul depinde de tine. Analizeaza cu atentie optiunile pe care le ai si ia cea mai buna decizie pentru afacerea ta, dar si pentru viitorul tau! Orice ai alege, este recomandat sa apelezi la o firma specializata in infiintari firme, asa cum este Lextor. Mult succes!