Cum se realizează combaterea melcilor cu ajutorul moluscocidelor
Melcii și limacșii îți atacă grădina și îți distrug culturile de legume? Ia măsuri împotriva lor prin utilizarea unor substanțe otrăvitoare care să îi țină la depărtare. Rămâi alături de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla beneficiile moluscocidelor și modalitatea în care trebuie folosite pentru a te bucura de eficiență 100%.
Melci de gradina si melci fara cochilie, inamicii legumelor puternice
În cazul melcilor, fie ei clasici cu cochilie sau limacși, soluția este prevenția. Melcii deja instalați la nivelul legumelor în plină creștere sunt foarte greu de înlăturat. Aceștia distrug frunzele și rodul, iar cultura este puternic afectată atât din punct de vedere al calității, cât și al cantității. Important este ca aceștia să nu ajungă să distrugă legumele, ci să moară imediat după ingerarea unor substanțe dăunătoare pentru ei. Acestea sunt moluscocide, care reprezintă tratamente special concepute din mixuri de substanțe otrăvitoare pentru melci.
Moluscocidele sunt recomandate pentru numeroase plante, de la legume până la pomi fructiferi, flori sau culturi mari. Acestea se găsesc sub formă de grăunțe colorate, care trebuie aplicate între rânduri și nu direct pe plante. Grăunțele conțin o substanță care le fac ușor de ingerat și care grăbesc astfel moartea. Fie sunt anesteziați și imobilizați până în punctul deshidratării, pentru ca în final să moară, fie este produs un exces de mucus care duce la deshidratare severă sau sunt otrăviți prin ingerare. Grăunțele conțin o substanță care le fac ușor de ingerat și care grăbesc astfel moartea.
Solutii impotriva limacsilor- cum le aplicam pentru a eficientiza procesul
Melcii și limacșii, care fac parte din categoria moluștelor, sunt activi din luna martie până în octombrie și cu precădere seara și noaptea. De aceea, este important ca grăunțele de moluscocide să le aplici printre rânduri, seara, înainte să irigi sau înainte de ploaie. Apoi, după ploaie se repetă procesul, care este repetitiv până ce nu mai este sesizată activitate în culturile tale. Tratamentul este selectiv, ceea ce înseamnă că nu afectează calitatea culturii și nu acționează împotriva altor vietăți înafară de moluște.
Unele tratamente împotriva melcilor trebuie oprite cu 20 de zile înainte de recoltare, în timp ce altele nu au niciun fel de restricție, așa că acordă atenție intrucțiunilor de pe etichetă. Ambele produc efecte vizibile din primele zile, când vei observa melci rămași blocați între rânduri.
Exceptii cand moluscocidele trebuie aplicate special
Pentru anumite plante, aplicarea moluscocidelor trebuie efectuată într-o anume perioadă. De exemplu, pentru culturile de cartofi, tratamentele sunt mai eficiente în perioada iulie-august, fiindcă atunci solul este mai umed. La varză și sfeclă, tratamentele sunt mai eficiente dacă sunt începute înainte de răsărire. Apoi, trebuie continuate până la recoltare.
Cerealele sunt un caz special, deoarece atacul este prezent chiar de la semănare, așa că aplică moluscocidele înainte să plantezi semințele. Tratamentul trebuie continuat după ce este observat atacul melcilor. Achiziționează moluscocidele dintr-o fitofarmacie serioasă, care vinde produse cu efect asupra mai multor culturi.